måndag 10 december 2012

Judendom, Kristendom och Islam


Likheter

Kristendom,Judendom och Islam alla dessa religoner har en helig stad och det är Jerusalem. Alla tre religoner har samma gud och det är Abraham. Alla har en slags kyrka fast de heter olika, Inom Islam heter det Moske´ och inom Kristendomen heter det kyrka och inom Judendomen heter det Synagoga. Där träffas alla troende. De tre religonerna har sina heliga platser. För kristna är det Heliga gravens kyrka, för muslimer Klippmosk’en och för judarna har Västra muren. Men det är det ända som är kvar  efter att Romarna förstörde det år 70. Alla religoner har en helig dag och för kristna är det på söndag,Judendomen är det lördagar, för muslimer fredagar. Alla tror på födelse, liv och döden. Efter döden tror de på himlen/Paradiset eller helvetet.
Alla religoner har heliga skrifter. Kristna har Bibel, judarna har Torah och muslimer har Koran.



Skillnader
Judarna vill att man ska ha något på huvudet för att skilja sig från gud. Den mössa heter Kippa. Judarna tror inte att Jesus är Messias, de väntar fortfarande på en Messias. Kristna tror att Jesus är Messias. Muslimer tror att Jesus var en stor profet. Muslimerna tror inte att Jesus var Guds son. Kristna tror att Jesus är Guds son och Jesus med Heliga Ande är Gud själv. De tre religonerna skilljer sig med synen på gud. Kristendomen och judendomen ser Gud som Den Helige Anden och en vägledare i livet. Muslimer ser Gud/Allah som en högre makt och orden i Koranen är en lag. Muslimer ska minst en gång i sitt liv åka till mekka och göra saker som t.e.x att dricka vatten ur en källa (om man är fultrogen muslim)


Problem
Kristna är förföljda idag. De dödas i Egypten och Afrika. Judar var förföljda under andra världs kriget av Hitler. Muslimet är anklagade för många terrorattacker i världen. Kristendomen, Judendomen och Islam är inte så bra ’‘kompisar’’. Det är mycket som säger att mellan Israel och Muslimska länder om lika attacker och det leder till bråk.

3 kommentarer:

  1. Du har fått med väldigt mycket fakta och tagit upp många exempel på både skillnader, likheter och problem. Ett tips är att skriva lite längre text nästa gång. Men bra jobbat :)

    SvaraRadera
  2. + Du har med fakta och berättar om religionerna.
    + Du har en enkel och lättläst text.

    - Du borde kanske ha skrivit längre text men den var bra! :)

    SvaraRadera
  3. + Du skrev en bra text som var "intressant".
    + Du fick med mycket fakta.
    - Som patricia sa så kunde du skrivit lite mer och utveckla dina tankar. Du kan också försöka variera dina meningar lite mer.

    BRA JOBBAT!!!!!

    SvaraRadera